EDA Drinks & Wine Campusen egoitzak izango diren bi eraikinak aurtengo abenduan hasiko dira altxatzen Gasteizko Lakuako autobus geltokiaren ondoan eta Guardian. Hortik aurrera, Joxe Mari Aizega BCC Basque Culinary Centerren zuzendariak ziurtatu duenez, "2027ko urrian, eraikinak amaituta eta erabat operatibo egongo dira, eta unibertsitate-gradua ematen hasi ahal izango gara".
Asteazken honetan bi egoitzak osatzen dituzten espazioen xehetasunak eta proiektuaren garapenari buruzko datuak aurkeztu dira. Euskal administrazioen aldetik Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantzako sailburua, Maider Etxebarria Gasteizko alkatea, Raul Garcia Guardiako alkatea eta Ramiro Gonzalez ahaldun nagusia izan dira aurkezpenean.
Bi egoitza
Jose Carvalho Araujo arkitektoak eraikin bakoitzaren berezitasunak zehaztu ditu, errealitate eta behar desberdinei erantzuteko pentsatu baitira bi paisaia oso desberdinetan, Euskadiko hiriburuan eta Arabako Errioxan. Bi eraikinek dute eraikuntzaren ehuneko bat lurpean, inertzia termikoak aprobetxatzeko, eraikineko konpartimentu batzuek tenperatura "espezifikoagoak, kontrolatuagoak, freskoagoak eta erregularragoak" behar baitituzte.
Alde horretatik, Araujok nabarmendu duenez, bi eraikuntzek izango duten estalki berdeak eguzki inpaktua arinduko du, eta, horri esker, "eraikinen barruko behar termikoak kontrolatu eta murriztu ahal izango dira, horien efizientzia eta jarduera energetikoa hobetuz".
Lakuan eraikiko den Gasteizko egoitzak 4.000 metro koadro erabilgarri izango ditu, eta prestakuntza eta ezagutza izango ditu ardatz. Besteak beste, analisi sentsorialerako 2 gela, 4 laborategi (kromatografia, fisika eta kimika eta mikrobiologia), 8 tailer eta auditorio bat izango ditu. Gainera, 900 metro koadroko instalazio bat izango du, ikasleek, besteak beste, destilazioarekin eta hartzidurarekin lotuta, elaborazio prozesuei buruzko ezagutzak praktikan jarri ahal izateko.
Guardiako eraikinak, berriz, 2.500 metro koadro erabilgarri izango ditu, eta ekintzailetza ikuspegia izango du. Analisi sentsorialeko gela bat, 2 laborategi (mikrobiologia eta fisika eta kimika), 4 tailer eta auditorio bat izango ditu. Horrez gainera, 700 metro koadro izango ditu instalazio pilotuan eta beste 500 ekintzailetzarako.
Halaber, EDAk wine bar bat irekiko du Guardian eta drinks bar bat Gasteizen. Bi "arlo esperimental" izango dira, herritarrentzat irekiak, eta BCCren ikasketa-espazioen eskemari jarraituko diote.
Master espezializatuak
Mugarik Gabe izenarekin, Portugalgo Carvalho Araujo arkitektura-estudioak bi kokapen desberdin, Gasteiz eta Guardia, dituen proposamen bat garatu du. Gasteizko eraikinak plaza bat gogorarazten du, eta espazioa partaide izateko eta elkartzeko leku bihurtzen duen topalekua da. Guardiako espazioa, berriz, komunitatea bultzatuko duen erreferentzia gunea izango da.
Gasteizko egoitzak edarien mundua, destilatuak, garagardoak, hartzituak eta NOLO edariak izango ditu ardatz, eta Guardian, berriz, ardoaren sektorera mugatuko dira. Bi espazioetan prestakuntza jarduerak egingo dira, hala nola ardoaren eta edarien gradua, master espezializatuak, graduondoko ikastaroak eta doktoretza programa, hori guztia BCCren, Mondragon Unibertsitateko Gastronomia Fakultatearen, eskutik.
Gainera, hainbat ekitaldi eta jarduera egingo dira herritarrentzat, hala nola, dastaketa ikastaroak, edarien elaborazioa eta harmonia gastronomikoak eta uztarketak. Ekintzailetzarekin lotutako jarduera batez ere Guardian egingo da, ekintzailetzari laguntzeko ekimen espezifikoei esker, startup-en inkubagailu gisa. Gainera, ardoaren eta edarien sektoreko ikerketa eta berrikuntza proiektuekin ere osatuko da.
Irailean, exekuzio proiektua amaitzen denean, bi egoitzak eraikitzeko lizitazioa deituko da. Lizitazio hori ebazten denean, eta beharrezko baimen guztiak lortu ondoren, erakuntza fasea hasiko da. Lanak 2025eko abenduan hastea aurreikusten da.
Ramiro Gonzalez Arabako diputatu nagusiak adierazi duenez, "EDAk eskualdea eraldatzen, Arabako Errioxa beste maila batera eramaten eta Gasteizekin gehiago lortzen lagunduko du". Maider Etxebarria alkatearen ustez, "Gasteizen nazioarteko proiekzioa indartuko du, eta horrek jarduera ekonomikoa eta enplegua bultzatuko ditu". Raul Garcia Guardiako alkateak azpimarratu duenez, "proiektuak mahastizaintzako eta ardogintzako eskualde erreferente gisa kokatuko du Arabako Errioxa nazioartean". Eta Amaia Barredo sailburuaren arabera, "EDA Drinks & Wine Campus oinarrizko tresna estrategikoa da, Eusko Jaurlaritzak upategien eta edarien arloan lehen sektorearen etorkizunarekin duen konpromisoaren barruan".