EHU Euskal Herriko Unibertsitateko ikertzaileek GLUTLEARN izeneko hezkuntza programa garatu dute, gaixotasun zeliakoa duten pertsonen eta glutenik gabeko dieta jarraitzen dutenen nutrizio ezagutza hobetzeko. Instagramen bidez eskainitako sei asteko programa honen berri ematen duen zientzia artikulua Computers in Biology and Medicine aldizkarian argitaratu dute, sare sozialen eraginkortasuna osasun hezkuntzan nabarmenduz.
Gaixotasun zeliakoa gaitz autoimmunea da, eta glutenik gabeko dieta zorrotza eskatzen du. Hala ere, Interneten eta sare sozialetan informazio fidagarriaren falta ohiko arazoa da. Horri aurre egiteko, EHUk aurkeztutako programak nutrizio eta elikagaien segurtasuneko adituen edukiak eskaintzen ditu, pazienteek eta zaintzaileek dieta egoki bat mantentzeko behar duten ezagutza emanez.
Ikerketan 93 pertsonak parte hartu dute —63 gaixotasun zeliakodun eta 30 senide edo zaintzaile—. Emaitzek erakutsi dute parte hartzaileek "nabarmen" hobetu dutela gaixotasun zeliakoa eta glutenik gabeko dietari buruzko ezagutza, elikagai seguruak aukeratzeko eta kontaktu gurutzatua prebenitzeko konfiantza irabaziz. EHUk iragarri duenez, parte hartzaileen %90ek argitalpenen %75 baino gehiago ikusi dituzte, eta %84k adierazi dute halako programak "ezinbestekoak" direla gaixotasunaren kudeaketa hobetzeko.
Ikertzaileek azpimarratu dute sare sozialak osasun hezkuntzarako "tresna eraginkorrak" direla, baldin eta informazioa zorroztasun zientifikoarekin eta modu kontrastatutan ematen bada, "mitoak saihestuz".
Proiektua Gluten 3S ikerketa taldearen lana da, EHUko Farmazia eta Elikagaien Zientzien Sailean 1998tik glutenarekin lotutako ikerketak egiten dituena. Artikulua Maialen Vazquez-Polo, Virginia Navarro, Idoia Larretxi, Gesala Perez-Junkera, Arrate Lasa, Jonatan Miranda eta Itziar Churruca ikertzaileek idatzi dute.