'Glutenik gabea' etiketa daramaten garagardoen %7k badute glutena

Erredakzioa 2021ko eka. 25a, 07:15

100etik gora garagardo aztertu dituzte. GERRIE VAN DER WALT / UNSPLASH

EHUk egindako ikerketa batek agerian utzi ditu merkatuen dauden garagardo batzuk arriskutsuak izan daitezkeela zeliakoentzat, etiketetan bestelakoa azaltzen den arren.

EHUko Farmazia fakultateko GLUTEN3S ikerketa taldeak argitaratutako lan baten arabera, glutenik gabekoak omen diren garagardoen %7k legez onartutakoa baino gluten gehiago dute. Langa kilogramo bakoitzeko 20 miligramotan jarrita du araudiak. 

Glutena duten zerealekin egiten da garagardoa, eta, horregatik edari hori arriskutsua izan daiteke glutenik gabeko dietak nahitaez jarraitu behar dituzten laguntzentzat. Hortaz, "etiketa horietaz fidatzen diren pertsonen osasunerako arriskutsuak" direla ohartarazi du EHUk, prentsa ohar batean. 

Ikertzaileek 100etik gora garagardo mota aztertu dituzte, bai glutenik gabeak bai glutena dutenak. Emaitzak Foods aldizkarian jaso dituzte. Ikerketa horretan, glutena neurtzeko erabiltzen diren teknikak aztertu dituzte, horiek doitu eta txukundu aldera. 

ALBISTEAK MUGIKORREAN

ALEAren albisteak Whatsapp edo Telegram bidez jaso nahi dituzu?

WHATSAPP: Bidali ALEA hitza 645 66 86 02 telefono zenbakira.

TELEGRAM: Batu zaitez @ArabakoALEA kanalera.


ALEA da Arabako euskarazko aldizkari bakarra, eta zu bezalako irakurleen babesa behar du aurrera egiteko. Zuk ere gurekin bat egin nahi al duzu?


Izan zaitez ALEAkide