Osagaiak:
- 500 g indar-irin
- Okinaren legamia lehorreko 2 koilaradatxo postre
- 50 g azukre
- 250 ml esne epel
- 60 g gurin
- Arrautza 1
- Gatz-postreko koilaratxoa
- Limoi ralladura pixka bat
- Arrautza 1 pintatzeko
- Betelanerako osagaiak
- Opil horiek gozokiz zein gaziz bete daitezke: txokolatez, York urdaiazpikoz eta gaztaz, salamiz, txorizoz…
Errezeta:
- Lehenik irina iturrian bahetuko dugu. Legamia irin pixka batekin, azukrearekin eta esnearekin nahastuko dugu, eta masa, estalita, 15 minutuz hartzitzen utziko dugu.
- Gainerako azukrea, gurin urtua, arrautza, gatza eta limoi azalaren arrailadura sartuko ditugu. Nahikoa oratuta dagoenean, beste 15 minutuz utziko dugu atseden hartzen. Masak elastiko geratu behar du eta eskuetatik askatu. Horrela ez bada, irin pixka bat gehituko dugu, nahi dugun efektua lortu arte.
- Masa 4 milimetroko lodiera izateko moduan zabalduko dugu. Koipeztatutako labearen erretilua prestatuko dugu, edo laberako paper batekin.
- 10 zentimetroko diametroa duten 16 biribil moztuko ditugu (edalontziekin egin daitezke). Labeko erretiluan 8 jarriko ditugu elkarrengandik bereizita. Erdian betegarri pixka bat jarriko dugu. Arrautza irabiatuaren gorringoa margotu genuen ertzean, zigilatzeko.
- Masazko beste zortzi biribilak gainean jarriko ditugu eta honekin badugu aurpegia. 8 borobil txikiago moztuko ditugu txerritxoaren muturrerako. Sudurreko bi zuloak egin eta aurpegira arrautza-gorringoarekin itsatsiko dugu.
- Belarrietarako biribil txikiago batzuk moztuko ditugu. Pixka bat luzatu, eta aurpegian arrautza irabiatuaren gorringoarekin itsatsi ondoren, muturrari buelta emango diogu, argazkian ikusten den bezala.
- Txerritxoen aurpegia gainerako arrautza-gorringoarekin margotuko dugu. 10 minutuz atseden hartzen utziko dugu.
- Aurretik 200 cm-ra labea berotzen dugun bitartean, txerritxoak sartuko ditugu, baina kontuz ibili behar dugu, 10 minutura txerritxoen muturra kiskalita egongo baita. Beraz, erretilua atera eta aluminiozko paper bat jarri behar dugu, estaliz. Horrela ez dira erreko.
- 180ra jaitsiko dugu tenperatura. 15 minutu gehiago utziko ditugu, labearen arabera, argazkian bezala ikusi arte.
- Erretilu batera aterako ditugu, hoztu daitezen.
Begiak egiteko:
* Betegarri gozoa jarri behar badiozue: txokolatezko bi pipitatxo jar ditzakegu, edo txokolate beltz pixka bat urtu, xiringa batean sartu eta txokolatezko bi puntutxo jarri arte.
* Betegarri gazia jarri behar baduzue: oliba beltz zatitua erabiliko dugu.
Guraso.eus webgunearen eskutik.